• Facebook

Halil Kurt: Kentsel dönüşüm kooperatifleşerek olur!

Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Projesi Uzlaşma Ofisi’ni ziyaret eden Batı Koop. Genel Başkanı Halil Kurt; “Kentsel dönüşümde halkın rızasını almanın yolunun hak sahiplerinin kooperatifleşerek dönüşümü kendilerinin yapması” olduğunu söyledi.

Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Projesi Uzlaşma Ofisi’ni ziyaret eden Batı Koop. Genel Başkanı Halil Kurt; “Kentsel dönüşümde halkın rızasını almanın yolunun hak sahiplerinin kooperatifleşerek dönüşümü kendilerinin yapması” olduğunu söyledi.

Batı Koop. Genel Başkanı Halil Kurt; “İzmir’imiz 1970’li yıllardan itibaren yoğun göç aldı. Bu göç dalgasının sonuçlarından biri Karabağlar’da ki riskli çarpık yapılaşmadır. Bu yüzden Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız; Karabağlar’ın 15 mahallesinde kentsel dönüşüm için uzlaşma görüşmelerine başladı. İlgili bakanlığımızın kentsel dönüşüm politikasıyla hak sahipleri kendi yüklenicilerini kendileri seçebiliyor. Biz bunu çok önemsiyoruz. Karabağlarda kentsel dönüşüm çok netameli bir alan. İnsanların kafası karışık. Evimi kaybeder miyim. Müteahhitle anlaşma yaparken zarar eder miyim vb. korkular herkesin aklında. Bu yüzden kooperatifleşerek bu işi kendilerinin yüklenmesi önemli. Kooperatifler vatandaşların haklarını garanti altına alma konusunda en güvenilir müessesedir. Zaten bir çok ilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da insanları kooperatiflere yönlendiriyor. Kooperatifler bir rant kavgası peşinde olmadığı için hem hak sahiplerinin hem de kooperatif ortaklarının hakları garanti altında. Vatandaşlar kooperatiflerden hiçbir sıkıntı yaşamadan evlerini teslim alabilir.” dedi.

“Kentsel dönüşümün en güvenli adresi kooperatiflerdir”

Kentsel dönüşümün en güvenli adresinin Kooperatifler olduğunu söyleyen Kurt; “Bu yüzden kentsel dönüşümün anahtarı kooperatiflerdir diyoruz. Kooperatifler insanları bir araya getiren küçük bir demokrasi örneğidir. Buradaki hak sahiplerinin kooperatifleşerek kentsel dönüşümü kendilerinin yapması için Batı Kooperatifler Birliği olarak her türlü bilgi ve teknik desteği vatandaşlarımıza vermeye hazırız.” dedi. Sözlerine devam eden Kurt; “Batı-Koop içindeki tüm yapı kooperatifleri faaliyette olan, inşaatlar yapan gümbür gümbür çalışan bir üst birliktir. Kooperatifler olarak pek çok avantajımız var. Kâr amacı gütmeden çalışıyoruz. KDV, kurumlar vergisi gibi vergilerden 150 metrekare altındaki evlerde muafız ya da çok düşük vergiler ödüyoruz. Bu da evleri daha uygun maliyetlere imal etmemizi sağlıyor. Müteahhit karı diye bir şey yok. Biz de ekstra bir kar koymadığımız için daha ucuza mal edebiliyoruz. Biz diyoruz ki konut sahibi olmanın en kolay ve en akıllıca yolu kooperatifleşmektir. Kooperatifleşmenin de yolu Batı-Koop’dur.

Karabağlar’da kentsel dönüşüm

Karabağlar’ın Bozyaka, Devrim, Cennetçeşme, Umut, Gazi, Devrim, Özgür, Abdi İpekçi, Yüzbaşı Şerafettin, Yeşilyurt, Uzundere, Limontepe vb. çok sayıdaki mahallede kentsel dönüşüm için hak sahipleri ile görüşmelere başlandı. Bunun için Cennet Çeşme’de Kentsel Dönüşüm Projesi Uzlaşma Ofisi Kuruldu. Bölgede açılan merkezde hak sahiplerine proje hakkında bilgi veriliyor. Kentsel dönüşüm Bölge koordinatörü Lütfü Türker; “Vatandaşların ne istedikleri, nasıl yaşamak istedikleri çok önemli. Vatandaşımızla ne istediğini konuşuyoruz Vatandaşın imar hakları kaç konutu karşılıyorsa o kadar konut ve ticarethane tercihi yapabileceklerini belirterek; arsası kendine ait olup ruhsatsız yapılarda, arsası olup da ruhsatı olmayan üzerinde kaçak yapıya sahip olanlarda kentsel dönüşümün içinde. Hak sahipleri, kendi yüklenicilerini bu projede kendileri seçecek. Bu yüzden kooperatifleşmelerine bizde önem veriyoruz.” dedi.

Tüm Haberler