• Facebook

Dar Ve Orta Gelirliler de Lüks Daire Sahibi Olabilecek

İzmir’de kooperatifçiliğin lider kuruluşu haline gelen BATI KOOP.’un kurucu başkanı Halil Kurt; dar ve orta gelirlinin lüks daire sahibi olmasının yolunun kooperatiflerden geçtiğini söyledi.

Karabağlar’da ve İzmir’de dar gelirlilerin, küçük esnafın ve sanatkârların konut ve işyeri sahibi olmaları için yoğun çalışmalar yapan Batı Koop, yeni projeleri ile iddialı geliyor. Her gün artan nüfus, arsa fiyatlarındaki artışlar, gelir seviyelerindeki yükselme, konut fiyatlarında gözle görülür bir artış sağladı. İnşaat sayılarının artmasına ve devam eden çok sayıda konut projesinin olmasına rağmen emlak piyasası sürekli yukarı doğru tırmanıyor. Özellikle yüksek meblağlı işyeri ve daire fiyatları dar ve orta gelirlilerin gözünü korkutuyor.

ORTA VE ALT GRUBA AİT KONUT İHTİYACI SÜRÜYOR
Orta ve alt gruba ait konut ihtiyacının yoğun olarak sürdüğü vurgulayan Batı Koop. Başkanı Halil KURT; “Lüks segmentte konut inşaatları ise sektörde ağırlık kazanmakta bu da ailelerin bütçelerini zorlamaktadır.  İşte tam bu noktada kooperatiflerin önemi ortaya çıkıyor. Kooperatifler olarak pek çok avantajımız var. Kâr amacı gütmeden çalışıyoruz. KDV, kurumlar vergisi gibi vergilerden 150 metrekare altındaki evlerde muafız ya da çok düşük vergiler ödüyoruz. Bu da evleri daha uygun maliyetlere imal etmemizi sağlıyor. Müteahhit karı diye bir şey yok. Biz de ekstra bir kar koymadığımız için daha ucuza mal edebiliyoruz. 100.000 ve 150.000 TL arasında fiyatlarla vatandaşlarımızı konut sahibi yapıyoruz. Biz diyoruz ki konut sahibi olmanın en kolay ve en akıllıca yolu kooperatifleşmektir. Kooperatifleşmenin de yolu Batı-Koop’dur”  dedi.

APARTMAN YERİNE YAŞAM KENTLERİ”
Batı Koop. olarak yeni bir yaşam kent projesine başladıklarını belirten Halil Kurt; “Talep artık apartmanlar yerine sosyal donatısı olan büyük parseller üzerine kurulmuş olan yaşam kentlerinde yoğunlaşıyor. Ulaşım projeleri sayesinde daha hızlı seyahat olanağı sağlanan şehrin dış bölgelerindeki uygun fiyatlı projeler ve kar amacı gütmeyen kooperatiflerle ailelere yönelik lüks segment konutlar dar gelirli aileler için hayal olmaktan çıkıyor.” Bu konuda Batı Koop.’un büyük parseller üzerine kuracağı marka kent projelerinin orta ve dar gelirli ailelere yönelik olacağını vurgulayan Kurt; “Yeni projelerinin lansmanın yakında başlayacağını müjdeledi.

KOOPERATİFÇİLİĞİN SERMAYESİ GÜVENDİR
Eskiden kooperatif deyince itibarı zedelenmiş kooperatif yapılaşmaları vardı. Ciddi bir güvensizlik ortamı oluşmuştu. Yarıda bırakılan uzun yıllar boyunca süren projeler nedeniyle insanlarda kooperatiflere karşı önyargı oluştu. Bu hükümetle birlikte kooperatifler desteklendi ve tekrardan önem kazandı. Uzun zamandır kooperatiflere ilgi ve alaka yoktu. Hem bu algıyı yıkmak hem de kooperatifçiliği tekrardan anlatmak istedik. Bu işi profesyonel bir anlayışla ama amatör bir ruhla yapıyoruz. Yani insanlara diyoruz ki alacağınız dairenin teslim tarihi bu, şu kadar paraya alacaksınız ve projeler ortada. Aslında bu kooperatif mantığına aykırı. Ama bizde her şey açık ve şeffaf. %5’lik bir azami yanılma payı koyuyoruz. Bu şartlar çerçevesinde dairelerimizi sorunsuz ve sistematik bir şekilde insanlara teslim ediyoruz. Yıllarca süren inşaat çalışmaları değil maksimum üç yıl içinde bitecek projeler gerçekleştiriyoruz.

HAYATI TEŞKİLATLANMA VE YAPILANMA İLE GEÇTİ
Yaklaşık 20 yıldır kooperatifçiliğin içinde yer alan, birçok kooperatif birliği ve derneğin kuruculuğunu üstlenen Halil Kurt, İzmir’in inşaat ve kooperatifçilik alanında en tanınmış simalarından biridir. İzmir’de birçok dar gelirliyi ev sahibi yapan projelerin altında imzası bulunan Halil Kurt’un hayatının büyük bir kısmı teşkilatlanma ve yapılanma ile geçti. Halen S.S. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği (BATI KOOP)’un genel başkanlığını yürüten Kurt, kentsel dönüşümde de önemli bir rol oynuyor. Halil Kurt’un kurucu başkanı olduğu BATI KOOP’a bağlı onlarca kooperatif İzmir’in ve Ege’nin birçok yerinde inşaatlar yapıyor.

Tüm Haberler